Facebook

Cikkek
Cikksorozatunk célja, hogy információkkal segítse vadász és lövész társainkat a mai modern világunk zsúfolt kínálati piacán megjelenő megannyi termék beszerzése során. Soroztaunkban igyekszünk tárgyilagos és elfogulatlan véleményt megfogalmazni, saját tapasztalataink alapjá.

Golyós fegyverek kiválasztása afelhasználás szempontjai alapján.

Örök dilemma, és mindig felmerülő kérdés, hogy milyen golyós fegyvert is vásároljunk. Kezdő vadászok esetében még sokkal nehezebb a választás hisz nincs tapasztalat, viszonyítási alap, csak az ismerősök, barátok,illetve az oktatók által ajánlott ilyet vegyél, nekem is ez van „információ özön. Vannak még a különböző fórumok önjelölt szakértői akik bátran hirdetik nézeteiket, jó esetben tényleges tapasztalataik alapján, azonban jó párszor a valóságtól elrugaszkodott valótlanságokat állítva.

Első szempont:

Mérjük felreálisan az anyagi lehetőségeinket. Azzal hogy megvesszük a kiválasztott fegyvert még nem vagyunk kész, egy megbízható szerelékre és egy céloptikára még szükségünk van. A szerelék kiválasztásánál szempont lehet hogy akarjuk-e le és felszerelni az optikánkat,tapasztalataim szerint szinte soha nem vesszük le – kivéte lehet egy utánkeresés ahol be kell mászni a bokrokba, vagy egysűrű fedett területen való hajtóvadászat -, tehát nem biztoshogy megéri a könnyen oldható szerelékre a sokkal magasabb összeget kifizetni, inkább törekedjünk a minél maszívabb,kevesebb,,kiscsavart – nagycsavart tartalmazó, egyszerű de stabil rendszerre. Alapvetően az acélt fogadjuk el a legmegbízhatóbb alapanyagnak, de a modern alumínium – titánötvözetű illetve titániumból készülő termékek is kiválóan használhatóak – ne tévesszük össze az olcsó és silány alumíniumból készülő termékekkel melyek airsoft fegyverekhezés légpuskákhoz készülnek.A fegyverek használat közbeni pontatlanságának nagy része a szerelék felhelyezése során elkövetett hibák illetve hozzá nem értés miatt következik be.


Második szempont:


a fegyvert milyenterületen használjuk, nagyvadas / apróvadas, vegyes vadas? 

- a terület fedettsége

- a vadászat módja :lesvadászat,cserkelés, barkácsolás

- a leadott lövések döntőtöbbségében milyen távolságra történnek.

A fenti szempontok alapján határozzuk meg a használandó kalibert.Ez a másik sarkallatos pont.Az esztétikai szempontok nem mindig egyeztethetőek össze elvárásainkkal a fegyverrel szemben.A rövid csövű fegyverek 51 – 61 cm a relatív kis sebességű, az átlagos 50 – 80 m es,, szóró'' és az esetleges 150 – 200 m távolságra kiválóan működő kalibereknél ajánlhatóak, néhány példa a teljesség igényenélkül.308 win, 8x57 JS/JRS, 93 x 62.A.308 win kiváló alternatívája a 30 – 06 Springfield nek, sokkal kezelhetőbb visszarúgás és jó pontosság, viszont az általam legkedveltebba jó öreg 8x57 JS /JRS, meglepően jó ölöerővel, megfelelő kialakítású agyazásban pedig szinte elhanyagolható visszarúgással. A 9,3 x 62 nagyon hatékony de elég nehéz megtartani főleg egy könnyű fegyvernél vagy egy hirtelen felkapott, nem pontosan a megfelelő helyre befogott fegyver esetén okozhat,,maradandó éllményt”, viszont nem téríti el a lövedéket az útjába kerülő kisebb ág vagy bokor.Szűkleseken szintén előny a rövíd cső, sok vad életét mentette már meg a les tetejéhez koppanó puskacső hangja.

A hosszú csövű – 63 -71 cm –puskák, a nagyobb távolságok, illetve a magnum kaliberek favoritjai.Vadászok egymás közti beszélgetései során sokszor előkerül az etikus lőtávolság kérdése.Bevállalva azt hogy sokan nem értenek velem egyet, leírom a véleményemet. Minden vadász számára azaz etikus lőtávolság ahol a vadat nagy biztonsággal el tudja ejteni. Az aki főleg szórón vadászik, puskája távcsöve,lőszere erre van optimalizálva ne próbáljon meg 200 – 300 m relévő vadra lőni – kivéve ha lőtéren és céllapokon kipróbálta, hogy mennyit is esik a lőszere az adott távolságon –mert etikátlan az élő állaton való kísérletezés. Viszont aki rendszeresen lő 300, 400 de akár 500 m fölé is, kipróbált technikával, nem becsült hanem pontosan megmért távolságok és ballisztikai tornyos távcsövek használatával az esetek nagyrészében terítékre hozott vaddal, annál ezek a lövések etikusak hisz számára ez nem kísérletezés hanem a technikai és egyéni adottságok kihasználása.

A használt és ajánlható kaliberek sora nagyon hosszú, kezdve a 257 wby 243 win, 270 win, 7×64,270, illetve 300 WSM, 7mm rem mag 300 win mag és wby mag stb, még nagyon sokat tudnék sorolni amelyek mind kiválóan használhatók nagyobb távolságokon, de akár szórón is. Ezzel megint érzékeny témához érkeztünk, magam is szembesültem vele amikor 7 mm remmag fegyverrel vadásztam. Mikor megtudták az ismerős vadászbarátaim, hogy 7mm -el vadászom nevetve mondták, hogy vegyek mellékutyát is, nem fogom megtalálni a meglőtt vadat, elviszi a lövést. Ehhez képest szinte mindig helyben maradt a vad, nagy is kicsi is, persze jól meg kell választani a lőszert, hogy még kistávolságon is, amikor még nagy sebességgel halad a lövedék le tudja adni az energiát a vad testében.

Egy kemény maggal szerelt lövedék valószínűleg átszalad rajta és tényleg jöhet a kutya megkeresni.A másik klasszikus vásárlási hozzá állás amikor veszünk egy olyan kaliberű fegyvert hogy, mégha mellé lövünk is a vadnak, helyben marad ''. Mivel a nagyob bkaliberekhez a lőszer is sokkal drágább, még kevesebbet megyünka lőtérre, nem fogjuk a lőszert lapra pazarolni, aztán jönnek a szem körüli -távcső okozta sérülések, a sebzés meg utánkeresés, a végén nem szórakozás a vadászat hanem megterhelő és fájdalmas elfoglaltság. 

Az elsütő szerkezet ízlés dolga,van aki esküszik a különféle gyorsítós megoldásokra, van aki a direkt elsütést szereti. Én részemről a direkt elsütést jobban szeretem mivel kontrollálható a sütés, sokkal biztonságosabb,már egy megkezdett lövést is félbe tudok hagyni ha mozdul a vad,míg egy előfeszített gyorsító a legkisebb vétlen mozdulattól elsütést eredményez, ez pedig egy pár órás hidegben való várakozás után, elgémberedett újakkal könnyen előfordul. Az agyazás milyen legyen fa vagy műanyag? Kétségtelen hogy a fasokkal tetszetősebb, de sokkal érzékenyebb a sérülésekre, és az időjárás viszontagságaira, a műanyag kevésbé szép de akár vízzel is lemoshatjuk, valamint a hátsó ülésről lecsúszva semfog összekarcolódni.

Összefoglalva:

A vásárlást megelőzően ha lehet mindenképp próbáljunk ki egy olyan kaliberű fegyvert amit  megvenni szándékozunk, sok kellemetlen meglepetéstől megkímélhetjük magunkat. Igyekezzünk hozzáértő emberektől vásárolni aki nem csak az aktuális anyagi haszon miatt akarnak valamit ránk beszélni, és adott esetben megfelelő alternatívákat is fel tudnak ajánlani. Sokat számít a tapasztalat, és ne mindig annak higgyünk aki leghangosabban bizonygatja az igazát.Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny