Facebook

Cikkek
Gyakran kérdezik tőlem, hogy vadász,- vagy sportfegyverek esetén a rövid cső tényleg ugyanolyan pontos-e, mint egy hosszú cső, vagy ez csak legenda. Ez a teszt tökéletesen alkalmas lesz ennek a kérdésnek az eldöntésére, hiszen a tesztfegyver csöve mindössze 51 cm, tehát igazán rövidnek mondható.


Gyakran kérdezik tőlem, hogy vadász,- vagy sportfegyverek esetén a rövid cső tényleg ugyanolyan pontos-e, mint egy hosszú cső, vagy ez csak legenda. Ez a teszt tökéletesen alkalmas lesz ennek a kérdésnek az eldöntésére, hiszen a tesztfegyver csöve mindössze 51 cm, tehát igazán rövidnek mondható.

Kezdjük az ergonómiával:


Az M 03 Extrem kivitel-mint minden M 03 fegyver- acél tokkal készül, melyet kompozit műanyag külső burkolat takar. A bemutató fegyver színe szürkésbarna, (ún. homok) de rendelhető tiszta szürke színben is. A fegyvert kézbe véve az első érzésünk az, hogy a fegyver súlyelosztása tökéletes. A pisztolyfogásos markolaton és az előagyon fekete színű, jól tapadó csúszásmentes gumi betéteket találunk.A fegyver kompakt, zömök, vállba emelve jók az arányok, kényelmesen elérhető az elsütő billentyű.  A gyári gumiagytalp nem túl vastag, de kellően rugalmas; több lövést egymás után gyorsan leadva is komfortos. A nyílt irányzék jól látható, az agyazás arcot megtámasztó része szinte a tok – zár -cső tengelyének egyenes meghosszabbítása hátrafelé: ez a kialakítás nagyon hatékonyan csökkenti a cső lövés után jelentkező, felfelé ugrását és a visszarúgást.

Image title

Moduláris rendszer:


A Mauser név hallatán nekem mindig a masszív acél zárszerkezetek és a generációkon keresztül megbízhatóan használható konstrukció jut eszembe. A tesztfegyver ugyanezen erényeket mutatja, hozzátéve még a legújabb fejlesztésekből is egy jó adagot.  A váltócsöves rendszer az egyik ilyen innováció. Logikusan végiggondolva ez igen komoly érv az M 03 fegyver vásárlása mellett. A lehetőség, hogy ugyanazzal a megszokott fegyverrel vadászhatunk különböző kaliberű csöveket használva, sok kellemetlenségtől megkímél bennünket.

Image titleA rendszer használata nagyon egyszerű; kivesszük a zárdugattyút, levesszük a távcsövet és a szereléket (a szerelék a tokon van rögzítve). Tehát ugyanazzal a távcsővel használhatunk több váltócsövet is, (de mindig le kell próbálni, átállítani az újonnan feltett csőhöz) vagy használhatunk több távcsövet is. A mellékelt Torx kulccsal az előagy alsó részén lévő két rögzítő csavart meglazítjuk, majd a csövet kivesszük. Fordított sorrendben ugyanígy járunk el:  amikor  beillesztjük a másik csövet, ha szükséges cseréljük a zárfejet és a tárat. Gyors, egyszerű, biztonságos.


Működés:


A zárdugattyú visszafogottan elegáns, síkban köszörült felületekkel, két sorban 3 – 3 zároló szemölccsel, megbízható hüvelyvonó és kivető rendszerrel.  A tok bal oldalán található recés kioldó gombot lefelé nyomva tudjuk kivenni, illetve visszatenni a zárdugattyút. Amikor lezárjuk a tokban felütközés után még 2-3 mm előre kell toljuk, ekkor tudjuk a – jellegzetesen Mauser kialakítású működtető karral - lecsukni. Érdekesség, hogy az elsütő szerkezet lezáráskor nem feszül meg, nem tudjuk elsütni a fegyvert, hiába van lezárva.

Image title


A kézi felhúzó szerkezet a zárdugattyú felénk eső végén található, egy rugó ellenében jobbra – balra billenthető karocskából, és ezt a karocskát rögzítő gombból áll. A jelölések egyértelműek, jól láthatóak.Nyugalmi helyzetben a kar bal oldalon áll ( jobb kezes fegyver esetén), feszítetlen ütőszeggel. A kart jobb oldalra áttolva egy rugó ellenében megfeszítjük az elsütő szerkezetet, a végállást elérve rögzül, ilyenkor tűzkész a fegyver.  Az opcionálisan kérhető gyorsítót felhúzott állapotban tudjuk aktiválni, az elsütő billentyű előre tolásával. A kézi felhúzó alatt lévő gombot megnyomva a kart balra visszaengedve tudjuk feszteleníteni a fegyvert. A már tűzkész és begyorsított fegyver gyorsítója automatikusan visszaenged, ha fesztelenítjük a fegyvert. Átgondolt, egyszerűen, biztonságosan használható és hangtalan.

Image title


Elsütő szerkezet:


A tesztfegyveren egy gyorsítóval ellátott elsütő szerkezet volt. Nem lelkesedem túlzottan ezen megoldásokért, egy finoman beállított direkt sütés szerintem sokkal használhatóbb. Ez a gyorsító viszont gyári állapotában jól működött: érezhető erő kell az elsütéshez, nem kell félnem, hogy hozzáérek az elsütő billentyűhöz és máris megy a lövés. A vadászat közbeni hibázások nagy része szerintem a túl érzékenyre állított gyorsítós megoldásokra vezethető vissza, nem lehet rajta tartani az ujjat a begyorsított billentyűn a kedvező pillanatot várva, hirtelen kell „belecsapni„- ezzel elvonja a figyelmet a célzásról.


Image title


Tár:


A sátorvas-társzekrény-tár egység használatakor, a tárat a helyére téve jellegzetes – és ma már egyre ritkábban tapasztalható – acélos csengés hallatszik. Igen, itt is minden kopásnak kitett alkotóelem acél, nem alumínium vagy műanyag.
A moduláris rendszer miatt minden tár egyforma méretű, a bennük lévő határoló elemek teszik lehetővé az adott kaliber használatát.

Image title

Szerelék:


Az egyik kedvencem ebben a fegyverben a szerelékrögzítés kialakítása és működése. Az első alkalommal pontosan illeszteni kell a talpakat, de ha ez meg van, egy egyszerűen, pontosan ugyanoda visszaálló rendszert kapunk, ötletes rögzítéssel és nagyon gyors le illetve visszaszerelési lehetőséggel. A belső sínes távcsöveket és a hozzájuk tartozó szereléksíneket használva masszív,
megbízható összeállítást kapunk, természetesen gyűrűs szerelékek is vásárolhatóak hasonlóan jó paraméterekkel.

Image title

Próba a lőtéren:


A cikk elején említett kérdés, tehát a pontosság, egy olyan lőtéren lett kipróbálva, ahol lehetőségem volt lőni 100 – től 1150 m-ig. A 100 m nullázás már meg volt, tehát 300, 400, 500, és 600 m lőttem.

Image title

Az 510 mm csőből a lövedék kisebb sebességgel távozik, mint mondjuk egy 650 milliméteresből,  konkrét adatok.308 win. kaliber esetén:

510 mm cső 168 gr Sierra MK    790 m/s
650 mm cső 168 gr Sierra MK    835 m/sEz nem azt jelenti, hogy kevésbé pontos. A hosszabb csövek pontossága nagyban függ a cső vastagságától: egy vékony, hosszú cső sokkal érzékenyebb a lövés során kialakuló és a teljes fegyveren végighaladó hullámmozgásra, a rövidebb csövek kevésbé érzékenyek  a különböző  lőszerekre. A pontosságuk között semmiféle különbség nincs, viszont a kisebb sebesség miatt a hatótávolság csökken, ezért lőttem csak 600 m -ig az M 03 Extremmel.

Tapasztalat:


Mivel nem sportfegyver, fekve lőni nem ideális, ülve, állva, térdelve viszont könnyű lőni vele. A 20 cm átmérőjű fémkorongokat minden távon meg tudtam lőni többször is, a készített ballisztikát jól hozta, a 3-12 x 56 Zeiss Victory Diarange távcsővel jó párost alkottak.A rövid cső miatt még a jó agyazás ellenére is hajlamos a felugrásra, jól meg kell támasztanunk a fegyvert, hogy lövés után rajta maradjunk vagy gyorsan visszataláljunk a célra. A Mauser M 03 Extrem egy igazán kedvelhető, extrém körülményekre tervezett fegyver, kevésbé érzékeny a környezet és időjárás viszontagságaira. Erős, masszív szerkezet, jó lőképpel, átgondolt, kiforrott konstrukció, a moduláris rendszerrel pedig nagyon sokoldalúan használható.


Image title
Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny