Facebook

Cikkek
Sokan használják, sokan idegenkednek tőle, de mindenképp egy hasznos kiegészítő lehet ha megfelelően használjuk.Néhány tévhitet oszlassunk el, a csőszájfék szerepe a fegyver visszarúgásának csökkentése és a fegyver lövés utáni célon maradása, nem hangtompító és nem lángrejtő.

Működési elve nagyon egyszerű, a lőporgázok a csőtorkolatot elhagyva nekiütköznek a csőszájfék belsejében kialakított kamrák falának majd onnan irányítottan távoznak, közben a fegyveren előreható erőt fejtenek ki.

Image title

Lövéskor a lőszerhüvelyben lezajló robbanás és a lövedéket a csőben gyorsító gázok hüvelytalpon, zárdugattyún, csőszakállon keresztül egy hátrafelé ható erőt hoznak létre ami a fegyverünket hátra mozdítja, ez a visszarúgás. Egy jól megtervezett és az adott kaliberre optimalizált csőszájfék a visszarúgás 30 – 60% is képes felemészteni, ezáltal kezesebbé téve a fegyvert.


Image title


De van néhány kompromisszum a használatakor:


fülvédő használata lövéskor
fekve lövésnél felkavarja a port, homokot, füvet, stb
nem mindenki ízlésének felel meg a látvány, taktikai jellegűvé teszi a fegyvert

Image title

Ha összevetjük a használata során keletkező előnyöket és hátrányokat a lágyabb lövési karakterisztika nagyobb lő pontosságot eredményez, ez pedig megéri a fülvédő használatát még vadászat során is. Ügyeljünk, hogy csak szakemberrel szereltessünk a fegyverünkre csőszájféket, és felszerelés után lőjük be újból a fegyvert mert változni fog a 0 pont.

Image title


Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny