Facebook

Cikkek

Már régóta keresek olyan bipodot amivel egyaránt sikeresen indulhat a lövész taktikai stílusú és klasszikus lő versenyeken is. Először egy amerikai oldalon láttam meg, majd élőben egy szlovákiai nagytávolságú lövészeten volt szerencsém közelebbről is szemügyre venni a címben szereplő eszközt.

Mindjárt bele is szerettem, elhatároztam hogy szerzek egyet magamnak. Sikerült megállapodnom a gyártóval az itthoni forgalmazásról, és mindjárt be is vásároltam belőlük, aztán kezdődött a gyakorlati nyúzópróba. Már használom kb 3 hónapja, és a tapasztalatok alapján nagyon jól eltalálták a tervezők és a gyártók hogy mire van szüksége a lövészeknek.

Image title


Először kézbe fogva rögtön feltűnik a jó minőségű kidolgozás és a minőségi alapanyagok használata. A lábak belső tartó oszlopai titánium-alu ötvözetből készülnek, szilárdsága az acéléval vetekszik de majd 40 % könyebb annál. A kölső burkolat kotyogásmentesen csúszik el a belső tartókon, itt szintén titán-alu ötvözet az alap, de a külső borítás karbonból készült.
 

Image titleA függőleges állíthatóság 7 fokozatban kb 8 cm, az állító és blokkoló mechanizmus nagyon egyszerű és hatékony, a rugó ellenében le föl mozgó acél zároló lap a tartólábakba mart kb 5 mm kereszthornyokba csúszik és zár be. Ilyen stabil, megbízható és mégis könnyen működtethető megoldást csak katonai felhasználásra szánt eszközöknél láthattunk.

Image title


A lábak alján lévő kemény gumi kapaszkodók kellően csillapítják a lövés közbeni erőhatásokat, nem ugrik el a fegyver lövéskor a földröl, könnyű rajta maradni a célon még erősebb kaliberek esetén is.( Én egy 338 Lapua Magnum kaliberű fegyveren használtam )


Image title

A következő ínyencség a lábak dönthetősége, 5 fokozatban a teljesen vízszintestől a függőleges állásig variálhatjuk, nagyban megkönnyítve a különböző terepeken való lövést, ezt a funkciót a taktikai lőversenyeken is induló társaim tudják igazán értékelni.Itt szintén nagyon jól megoldott a rögzítés, masszív mart alu hornyokba bekattanó acél stift garantálja a stabilitást. A bipod másik nagyon pozitív tulajdonsága hogy a fegyverhez történő rögzítési pont egy félkör alakú bölcsőben található, ezáltal a súlypont sokkal alacsonyabbra helyeződik, szintén gátolva a lövés közbeni elugrási hajlamot.


Image title

A rögzítés Picatinny és Weawer sínekre gyorscsatlakozóval megoldott, pár másodperc alatt le és felszerelhető a fegyverre, A vízszintes korrekciót a bölcsőbe mart résben jobbra – balra elmozgó masszív szerkezet biztosítja, szintén egy gyorsrögzítővel kombinálva, egy mozdulattal oldhatjuk és beállítás után zárhatjuk le a megfelelő pozícióban. A felületkezelés időtállónak tűnik, az intenzív használat melett is kevés kopási nyom látszik a felületeken.

Image title

       Image title

Mindent egybevetve professzionális eszköznek nevezhetjük ezt a bipodot, semmi negatív tulajdonságra nem derült fény az eddigi használat során.

A Long Range bipodok magyarországi forgalmazója a Proshooting Kft.
www.proshooting.hu

Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny