Facebook

Cikkek
A nagy távolságra leadott lövéspontosságát befolyásoló egyik legfontosabb paraméter a célpontos távolságának a meghatározása.

A hivatásos mesterlövészek komoly kiképzést kapnak az általuk használt taktikai szálkeresztekkel történő távolságmérésre, illetve a taktikai versenyeken előforduló ismeretlen távolságra lővésnél szintén előfordulhogy ilyen módon kell a célt leküzdeni.


Image title

Vadászat közben azonban jellemzően kézi lézertávmérőket használunk, ahol az eszköz által kibocsájtott lézersugár a cél felületről visszatükröződik, a távmérő érzékeli, így számítja ki a távolságot.Elvileg pofon egyszerű, gyakorlatilag azonban 300 – 400 m fölött igazán kevés a pontosan, stabilan mérő készülék. Ráadásul az időjárás körülményeire - pára, eső, erős napfény,nagyon érzékenyek, erősen romlik a mérési megbízhatóság.A prémium gyártók csúcsmodelljei már elég jól működnek nagyobb távokon, de a kis méretű pl őzcélokat nehéz még ezekkel az eszközökkel is 500 – 600 m körül biztosan megmérni, a sugárzott lézernyaláb kinyílik és a célmellett alatt, felett lévő tereptárgyról, fárol bokorról,másik vadról visszaverődő sugarak hamis távolságot adhatnak. A Leica cég svájci székhelyű leányvállalata főleg rendvédelmi  egységek részére gyárt katonai szabványú lézertávmérőket Vectronix PLRF -Pocket Laser Range Finder – márkanéven. A nagyítás papíron csak 6 x, de az éles tiszta kép miatt szinte keresőtávcsőként is használlható, az erős és nagyon jól fókuszált lézer nagyon pontos mérést tesz lehetővé még rossz időjárási körülmények között is. Mérési tartománya szabvány NATO cél esetén 3 km körüli, a gyakorlatban nem okoz problémát az 1 000 m re lévő kisméretű célok mérése sem,többször mérve is ugyanazt az értéket kapjuk. A civil forgalomban is értékesíthető eszközeik kipróbálhatóak és megvásárolhatóak a Proshooting Kft budapesti úzletében.
Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny