Facebook

Cikkek
A német optika gyártó óriás, a Leica nagy múltra tekint vissza a kézi és a keresőtávcsövekbe épített lézeres távmérők gyártásában, tehát nem voltak kétségeim, hogy az elmúlt évben megjelent új fejlesztésük komoly előrelépést jelent majd az elődökhöz képest.


Nézzük alaposan végig, mit is sikerült belepréselni egyetlen készülékbe.


A csomagolást kibontva, a Leicától megszokott praktikus megoldást látjuk. A papírdobozban préselt polisztirol jellegű tálcák védik a terméket szállítás során. A csomagolás tartalma: objektív és okulárvédő gumi kupakok, nyakpánt, használati útmutató, garancialevél, teszt tanúsítvány, műanyag tokban Micro SD kártya és adapter, CR2 elem. A kiegészítőket tartalmazó felső tálca alatt található a készülék egy impregnált, vastagon bélelt, övbújtatóval ellátott hordtáskában.


Elsőre kézbe véve a távcsövet, rögtön szembetűnik az új „design”. A lágyan hajlított forma és a nyitott híd kiváló ergonómiát biztosít. Szépen kézbe simul, nem kell keresni a jó fogást, egy kézzel is stabilan tartható. Maga a váz magnézium ötvözetből készül, a külső gumi bevonat jó tapintású, csúszás mentes. A készülék súlya érezhető, de nem nehéz.


Az optikai rendszer beállíthatósága:
A szemtávolság beállítása könnyű, a kiválasztott pozícióban szilárdan megáll a két tubus és nem mozdulnak el. Szemüveggel is használható, a szemlencsétől való távolságot hat fokozatban rögzíthető szemkagylóval tudjuk beállítani, a dioptria kompenzáció tartománya +/- 4 dioptria.

Image title

Délután kezdtem el próbálgatni, napsütéses, kellemes őszi idő volt. A látott kép nagyon szép, tiszta, a kontraszt lenyűgöző, a színvisszaadás élethű, a látómező szélein sem tapasztalható rendellenesség, van mélysége a látott képnek. A gyártó egy új fejlesztésű Perger-Porro prizma rendszert alkalmazott, ami porro és tetőél prizmák kombinációjából áll, és a látottak alapján igen jól működik. A kezelőszervek elhelyezése jó, a két kezelő gomb tapintással is egyértelműen megkülönböztethető. A menü gomb homorú, a mérő / léptető gomb domború kialakítású. Néhány próba mérés, egy távoli ház jó reflexív felületéről mértem 1457, majd több közelebbi pontról 500-600 métert is. A távolságokat azonnal és pontosan mérte. Kicsit furcsa volt, hogy a mérő gomb megnyomásakor eltűnik a jelölő négyzet és azonnal kiírja a mért távolságot.

Ballisztikai program:
Természetesen legjobban ez a része piszkálta a fantáziámat, a leírások alapján egy csinos kis ballisztikai szoftver van beépítve, ami sokkal több lehetőséget biztosít a felhasználónak, mint a konkurencia hasonló eszközei. Érdemes akár a forgalmazótól, akár ismerőstől - aki foglalkozik a témával - segítséget kérni, mert aki most csöppen bele nem biztos, hogy tudja majd, hogyan akarja használni a készülék által megjelenített információt.

Image title


Három különböző érték jeleníthető meg a légvonalban mért távolság mellett (ez utóbbit mindhárom funkciónál jelzi a készülék):

Image title


- Ekvivalens horizontális távolság: szögben lefelé, vagy felfelé történő lövésnél más távolsággal kell számolnunk, mint a tényleges légvonalban, mért távolság. A Geovid HD-B megjeleníti a vízszintesnek megfelelő távolságot is.

Image title


- Fölé tartás: a beállított módon (inch-ben, vagy cm-ben) kijelzi a fölétartás mértékét az adott távolságon.
- Csőemelkedés kompenzáció („klikk érték”): megmutatja a magasság-korrekció értékét klikkben - ezt a magasságállító toronnyal beállítjuk.

Image title


A kézikönyvet végigolvasva és a menürendszert tanulmányozva elég egyértelmű volt a használat. A távcsőben 12 előre beprogramozott ballisztikai görbe közül választhatunk a használt lőszernek megfelelően. Ezenfelül lehetőség van egy saját görbe bevitelére is a mellékelt Micro SD kártya segítségével.

Image title

A lőszerünknek megfelelő görbe kiválasztására két megoldás létezik. A legegyszerűbb, ha megnézzük a lőszer dobozán feltüntetett táblázatnak azt a részét, amely a lövedék esésének adatait mutatja különböző távolságokon, de ha komolyan gondoljuk a távoli, pontos lövéseket akkor egy megfelelő lőtéren le kell próbálnunk hogy a mi fegyverünkkel is ugyanezeket az értékeket kapjuk, máskülönben a pontatlan értékek miatt hamis adatokat kaphatunk a készüléktől. A gyártók teszt fegyverei és csövei nem biztos hogy megegyeznek a mi fegyverünk paramétereivel.Ezt felhasználva kikereshető a készülékhez mellékelt használati utasításból a használt lőszerhez legközelebb álló ív.


A másik megoldás, hogy a gyártó honlapján megkeressük a linket (http://leicaflash.leica-camera.com/leicadroptest.html), ami a ballisztikai kalkulációs programhoz vezet. Itt kiderül, hogy a Gunwerks G7 BR2 már jól bevált és kipróbált rendszere képezi az alapját a felhasznált szoftvernek - biztató kezdet. Belépve választhatunk metrikus, vagy angolszász mértékegységek között, illetve hogy gyári, vagy saját töltésű lőszert akarunk használni. A kalkulátor adatbázisa nagyon sok gyártó lőszer adatait tartalmazza (tömeg, sebesség, BC), tehát valószínűleg mindenki megtalálja benne a sajátját. A program kiszámolja a ballisztikai görbe adatait, amit a kezelési útmutatóban szereplő melléklettel összehasonlítva kiválaszthatjuk, hogy a 12 előre beprogramozott görbe közül melyik áll a legközelebb a lőszerünkhöz. Itt azonban lehetőség van az adatok SD kártyára mentésére is, így a gyári lőszer, vagy saját töltésű lőszer adatait betölthetjük a készülékbe – ez a megoldás eredményezi a legpontosabb számításokat. A 12 gyári görbén felül csak 1 darab egyéni görbe tölthető be, ezért ha több egyéni görbét szeretnénk, több SD kártyát kell használnunk.


Nincs más hátra, mint beállítani a távcsövet. Fontos tudni, hogy a lövés dőlésszögét (lefelé, vagy felfelé), a hőmérsékletet és a légnyomást a beépített érzékelők automatikusan mérik. A távcső menüjében a következő beállításokat végezzük el:

- Beállítjuk, hogy a különböző értékeket angolszász mértékegységben (yard, inch), vagy európai mértékegységben (méter, centiméter) számolja.

- Nulla belövés távolság megadása.

- Kiválasztjuk, hogy az egyik előre beprogramozott ballisztikai görbét (1-12-ig), vagy a kártyára mentett adatokkal számolt görbét akarjuk-e használni.

- Kiválasztjuk a három fentebb felsorolt funkció közül melyiket szeretnénk használni.

Én a csőemelkedés – kompenzációt fogom kipróbálni, hiszen mindig ezt a módszert használom.
Saját céltávcsövünk ballisztikai tornyának megfelelően kiválasztjuk a lövedékesés kompenzáció kijelzés mértékegységét (1Moa, ¼ Moa, 1/3 Moa, 10 mm, 5 mm). Abban az esetben, ha segítségre van szüksége valakinek, keressen nyugodtan, szívesen segítek - elsőre kicsit sűrűnek tűnhet a dolog. Miután ezzel megvagyunk, minden mérésnél a távolság alá kiírja a számított korrekciót, tehát a magasságunk már meglesz, de ne felejtsük el figyelni a szelet, és ha szükséges arra is korrigáljunk – javasolt a célpontáthelyezés, mert így gyorsabb.


Nálam így működik a rendszer:
Mérek 564 métert és kiírja, hogy C 29. Ez azt jelenti, hogy kattintanom kell felfelé 29 klikket = 2,9 mil. Az eddig használt program is ezt az adatot adja, úgyhogy jöhet az éles teszt egy vadászat során egy későbbi időpontban.


Először az esti vadászat során fogom próbálni, a saját keresőmmel összehasonlítva.


Délután 5 óra körül értem ki a területre. Mivel gyorsan sötétedett, sokat méregettem különböző távokra, tesztelve a távmérő paramétereit. A legnagyobb távolság 1000 m körül volt, egy lest mértem meg. Könnyedén megoldotta, de többszöri mérés után már nem mért és nem értettem miért, majd később kiderült, hogy az elem, amit kaptam hozzá lemerült. Nem is baj, este úgysem nagyon méregetünk, viszont valami feltűnt. Amikor a jelölő négyzet megjelenik a lencsén, akkor elölről is ugyanúgy látszik, tehát közel lévő vad esetén elriaszthatjuk, ha bekapcsoljuk.

Image title


Az este nagyon jó tesztkörülményeket hozott: nulla hold, tiszta derült ég és sok csillag. A terület kukorica vadföld, belevágott nyiladékokkal - a nyiladékok hossza mindkét irányba kb. 100 m. A 10x-es nagyítás nappal tökéletes volt, de éjszaka a nagyításnak köszönhetően, a kicsit szűkebb látómező miatt nehezebb volt térbe berakni a látott képet – ezt leszámítva nagyon jól használható a Leica 10x42 HD-B. A világos és sötét tárgyak nagyon jól elhatárolódnak, jó a kontraszt, nem mosódnak egybe az árnyékok. A képe egy kicsivel sötétebb tónusú, mint a saját 8,5x44, de ez a 10x-es nagyítás miatt lehet. Ennek ellenére viszont sokkal kontrasztosabb, mélyebb képet ad.


Néhány őz jött ki csak a vadföldre, amikor a nyiladékon haladtak keresztül a világosabb háttér előtt jól láttam a kontúrokat, a fehér tükör pedig már messziről is jól látszott. Aki sokat vadászik lesen, inkább a 8x42-t válassza, de a 10x-es nagyítás nappali körülmények között jól jöhet a távoli célpontok elbírálásánál.


A mérések pontossága 500-600 m-ig 100 %, efölött kicsi céloknál már több mérés esetén eltérő eredmények jönnek, a cél megjelölő kis kocka már túl nagy területet határol, főleg ha bokrok – fák is vannak a cél körül. A tapasztalat az, hogy ennél nagyobb távolságra vadászat közben nem is fogunk ellőni, tehát amire az eszköz ki van találva, azt tökéletesen tudja. Nagy reflektív felületek esetén stabilan méri az 1500 métert is.


Sajnos a rossz idő miatt a vadászat elmaradt, de lesz egy gyakorló nap, ahol ki tudom próbálni a ballisztikát élesben 300m-750m-ig – erről már szeretnék egy videó beszámolót is készíteni - és ha itt is minden OK, akkor csak a legjobbakat tudom elmondani erről az optikáról.


Ilyen tudású készülék nem található a piacon. Annyira fejlett a rendszer, hogy a hagyományos készülékekhez szokott felhasználó talán kicsit idegenkedik tőle, de mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, bátran vágjon bele - fantasztikus lehetőségek nyílnak meg előtte. Egy gombnyomásra megkapja a magasságállítás értékét, ami a nagy távolságra lövésnél a legfontosabb, és könnyedén megoldhatóak az olyan buktatók is, mint a lefelé és felfelé lövés. A légnyomás és a hőmérséklet változásait nem nekünk kell számolgatnunk, már az ezekkel korrigált értékeket kapjuk - mindez egy kompromisszumok nélküli, csúcskategóriás keresőtávcsőbe csomagolva. Azt hiszem, már meg is van a következő „szeretnék ilyet” termék - kezdhetek ismét gyűjtögetni...


Tógyer ImreKeresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny