Facebook

Cikkek

Már régóta gondolkodom egy March céltávcső beszerzésén, de mivel az ára számomra nagyon magas, sokáig csak álom maradt.
A 2014 év elején eladtam a 8-32x56 NF céltávcsövem, és egy 5,5-22x56  NF el versenyeztem végig az évet, és így utólag visszatekintve sokkal gyengébb eredményeket produkáltam mint az elmúlt versenyszezonokban.Amikor valaki megkérdezi tőlem hogy milyen céltávcső legyen a tétényi precíziós versenyekre mindig azt mondom, hogy a 22 nagyítás kevés, ennek ellenére végiglőttem az évet a 22 nagyítással és bizony tényleg kevés. És tudjátok hol kevés? 180 – 350 m között vettem észre, hogy gyengébb eredményeket lövök, persze ebben benne lehet, hogy lassan 3,5 dioptriás a szemüvegem, de a lényeg, hogy valami nem OK.


Image title

A 2012 -2013 évben egy olyan puskával versenyeztem amin nem volt csőszájfék, 6,5 x 47 lapua kaliber, és erre vettem egy Sightron 10-50x60 céltávcsövet, ezzel az összeállítássát sikerült megnyerni mindkét évben a Precíziós lő-bajnokságot. A távcső most is megvan, a fegyver csöve viszont kb 2800 lövés után már nem tudta az elvárható pontosságot, ezért visszatértem a. 308 hoz és a Dolphin Gun Company készített egy kitűnő taktikai fegyvert, de erre már kell a csőszájfék és emiatt nem mertem rátenni a Sightront, nem vagyok meggyőződve, hogy bírná az oda-vissza ható G erőket, és sajnálnám tönkretenni.


Image title


Tehát vettem egy nagy levegőt, és egyik fegyverem eladása után rendeltem magamnak egy March céltávcsövet. Nagyon sokat vaciláltam hogy milyen legyen, első vagy második képsíkos, Moa vagy Mil kattintás. A lövész társaim közzül többen versenyeznek 5-50 Second Focal Plane  Moa osztás és kattintás, illetve egyikőjük 5-40 First Focal Plane Mil osztás, illetve kattintás optikákkal.
Kérdeztem a tapasztalatokat, versenyeken bele is tudtam nézni mindkét típusba, de hát mindenki a saját távcsövének az előnyeit ismerte, nem lettem okosabb és megpróbáltam racionális döntést hozni. Főleg taktikai jellegű versenyeken indulok,gyorsan kell különböző távolságokra lőni, és ha látom, hogy merre megy a lövés – márpedig a max 40 nagyításon látom – gyorsan kell korrigálnom. És ez az a pont ahol az FFP vagyis első képsíkos optika melett döntöttem, hiszen mindegy hogy 25,35, vagy 40 nagyításon vagyok, az osztások közötti távolságok mindig ugyanazok, tehát ha 0,5 mil el ment fölé a lövés akkor nem kell számolgatnom, 0,5 milt beletekerve a második lövés már pontos lesz. Az előző típusnál 1 kattintás 0,05 mil azaz 5 mm volt 100 m en, és  a magasságállító torony 1 fordulattal 5 Mil lehetett állítani. A beszerzett 2014 típus 1 katt 0,1 mil, azaz 1 cm /100 m, egy toronyfordulat pedig 10 mil, amivel 1250 m tudok ellőni a 7 mm WSM el, illetve 1000 m ig a. 308 win el.

Image title


Összefoglalva az eddigi tapasztalatokat:optikai teljesítmény – nagyon szép világos, éles kép, a kontúrok nagyon tisztán látszanak, a színek alacsony nagyításon élénkek de feltekerve már kevésbé dinamikusak, kissé matt árnyalat. A fehér lapon lévő fekete ábrák szélei nem kékülnek, az NF távcsöveimen ez állandó jelenség volt nagy nagyításon  – kromatikus aberráció –  a paralax állítás tűéles képet ad minden távolságon, már 10 yard  = 9 m től tiszta képet látok benne!!!

Image title

A szálkereszt kicsit furcsa kis nagyításon, nem látom a közepén lévő kis pontot -FML 1 szálkereszt,  – de 20 tól már nagyon szeretem, nagyon precízen meg tudom célozni a célfelületet, a  középső pont mérete 0,05 mil, 1000 m en 5 cm!!Kicsit féltem  hogy a MOA állítású ballisztika után nem tudok megbarátkozni a Mil el, de első tapasztalatok után minden rendben, még könnyebb is a számolás. A szálkereszt megvilágítás egyszerű, megnyomod a gumi borítás alatt lévő gombot a paralax tornyon, bekapcsol a világítás ami a teljes szálkeresztet megvilágítja, 4 fokozatban állítható, az ötödik megnyomásra kikapcsol. Esti vadászaton még nem próbáltam, nem tudom mit látok vele a sötétben, elvileg rendelhető gyengébb fényerejű megvilágítással is ha túl erősnek bizonyul a mostani. Magasság és oldalállító tornyok Finom, érezhető kattintások, a nagy tornyok jól megfoghatóak,.a tetejükön kialakított bemarások nagyon hasznosak.

Image title


A feliratok az oldalállítón segítik, hogy jobbra vagy balra vagy eltekerve a nullától, a nullázás három csavar fellazításával történik. Ezen a szinten a Zero Stop rendszer már alapkövetelmény, itt 0 Set az elnevezés, – nagyon egyszerűen állítható, miután beállítottuk a nullát, a torony felső részén egy érmével vagy műanyag eszközzel az óramutató járásával megegyező irányba addig tekerjük míg el nem akad, és ennél a pontnál nem tudjuk lejebb tekerni a tornyot.A tubus átmérője 34 mm, a max  állítható magasság 24 Mil, oldalra 12 Mil, mindkét tartomány bőségesen elegendő.A szemlencse még a 3,5 dioptriához is nagyon jól beállítható, és a betekintési távolság nagyítástól függetlenül 10 cm, nem kell belebújni, hogy jól lássunk, kevésbé kell félni, hogy összefejelünk az optikával.A csomagban adják hozzá az előre és hátra felrakható, felpattintható lencsevédőket, hasznos és strapabíró cuccnak tűnik.

Tehát eddig nagyon szeretem a kicsikét, remélem ez a véleményem nem fog változni a használat során.Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny