Facebook

Cikkek

A magyarországi importőr jóvoltából néhány napra nállam járt egy BEAST 5-25x56, és egy SHV 5-20x56 Nightforce céltávcső.Sajnos mivel nem teszt darabok voltak, nem tudtam fegyverre szerelni, így egyelőre csak mustrálgattam őket...


Sajnos mivel nem teszt darabok voltak, nem tudtam fegyverre szerelni, így egyelőre csak mustrálgattam őket, este is kivittem a vadászterületre illetve lőtéren is kézből célozgatva,, szárazon '' tesztelgettem.

Image title

A cég NXS optikáit már régóta használom és nyugodt szívvel mondhatom hogy elégedett vagyok velük. A megbízható mechanika, pontos kattintások, robosztusság etalonnak számítanak, az optikai jellemzői nem kiemelkedően jók, már ha a klasszikus európai éjszakai vadászat elvárásait vesszük alapul, de nappali körülmények között teljesen jó és az éjellátós felhasználásra – amire lettek tervezve és gyártva – tökéletesen megfelelnek.

Vegyük górcső alá először a vadászati felhasználásra szánt SHV típust.

Nightforce SHV 5-20x56.25 MOA, ZeroSet, IHR illum.

A nagyítási tartomány alapján leginkább olyan feladatokra szánták ahol hosszúkat is kell lőni, a maximális 20 nagyítás már bóven sok is lehet vadászat közben. De ha valaki olyan optikát keres amivel vadászhat is akár hoszabb távokon, illetve vadászversenyekre is eljárhat, vagy lőtéren szeretné kihozni fegyveréból a maximumot, hát mindenképp érdemes elgondolkodnia ezen a céltávcsövön.

Image title


A kialakítása ugyanazt a robosztusságot sugározza mint az NXS modellek, a 30 mm tubusátmérő ma már standardnak számít. Ennél a modellnél.25 Moa azaz kb 8 mm mozdít a becsapódáson 100 m en egy kattintás, a klikekkel állítható 80 MOA nagyon jónak számít, egy átlag.308 win kaliberű fegyverből kilőtt lövedék 1000 m en 45 - 55 MOA között esik, tehát ha 0 MOA a céltávcsövünk döntése a fegyver csőtengelyéhez képpest, akkor is el tudunk 800 – 900 m lőni a fent említett.308 fegyverrel.Image title

A magasság állító torony a védőkupak lecsavarása után nullázható az adott belövésre, tehát nem tudunk elkavarodni hogy melyik körben is vagyunk a kattintásokkal, mindig,, vissza a kályhához '' és nem lesz gubanc. A kattintások elég jól érezhetőek de nem adják azt az atombiztos érzést mint az NXS, kicsit másabb a működés, talán a kisebb méretű torony miatt.


Image titleHogy mennyire áll vissza 0 -ra egy végállásba kitekerés után csak lőtéri teszt után lehetne kideríteni

Belenézve a távcsőbe az IHR szálkereszt fogad, szerintem jól kitalált célzóka, semmi fölösleges hókusz -pókusz, a 3,6, és 9 óránál elhelyezett segédvonalak kb a felétől csak a kontúroknál takarnak ki, és nem érnek össze, középen van egy különálló vékony szálkereszt a segédvonalak meghosszabbításában. A szálkereszt megvilágítást bekapcsolva csak a kis kereszt világít, a paralax állító tornyon, kívül található a körbe tekerhető világításkapcsoló 1 től 11 skálázva..


Image title

A fokozatok jól eltaláltak, közöttük Off állások, az 1 es éjszakai vadászatra pont megfelelő, a 11 pedig nappal is jól látható. Az éjszakai teszt során 5 -7 nagyítási tartományban teszteltem, fátyolfelhős égbolt, félhold, ideális vadász idő. A 80 m re lévő erdőszélen a fákat – bokrokat el tudtam különíteni, láttam már ennél részletgazdagabb, nagyobb felbontást adó optikát, de az SHV nak sincs miért szégyenkeznie jól lehet vele vadászni éjszaka is.

Nagyon tetszett hogy már 25 yard azaz kb 23 m től ki tudjuk élesíteni a képet, közeli lövéseknél például tétényi precíziós versenyek, jól jöhet egy ilyen opció, a betekintési távolság a teljes nagyítási tartományban 80-90 mm, nem kell belebújni a távcsőbe hogy jól láss benne.

Említésre méltó még hogy a távcsőbe nézve és a nagyítást változtatva a szemlencsében látott kép a széleken sem változik, végig egyenletesen tiszta és kontúros képet ad.

Az összes kezelő szerv – nagyítás állítás, dioptria, paralax,világítás a gyártóra jellemző módon igényelnek egy kis erőt tekeréskor, de ez nem zavaró, sőtt ad egy biztos érzést, nem lötyögősen mozognak el, érzik hogy rendesen le van szigetelve – tömítve minden irányból.

Összességében jó benyomást tett rám ez az optika, kicsit kellemesen meg is lepődtem mert többet nyújtott mint amit elvártam előzetesen. Természetesen agy átfogó lőtéri próba nélkül nem teljes a kép, de úgy tűni hogy a Nightforce hű maradt a hagyományaihoz, és egy kompromisszumok nélkül használható céltávcsövet gyártott, alapvetően vadászatra, de akár sportlövészetre is megfelelő lehet.Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny