Facebook

Cikkek

Nagyon nehéz és zsebbevágó kérdés a megfelelő céltávcső kiválasztása. Ha csak sportlövészetre választok akkor egyszerűbb a kérdés,nappali fénynél jó kép, pontos kattintások, valamelyik taktikai,osztásos szálkereszt. De mi van ha vadászatra is?


Ha vadászni is szeretnék a kiválasztott céloptikával, akkor már nehezebb a dolgom. Ahagyományos taktikai céltávcsöveket a gyártók a rendvédelmi és katonai szervezetek elvárásai alapján tervezik és gyártják,ahol az éjszakai használat során egyértelműen valamilyen éjjellátó eszköz lesz ráhelyezve, nem szempont a kevés fénybenjó felbontás produkálása.Az amerikai vadászkultúra ráadásul teljesen más mint az európai, ők éjszaka csak dúvadra vadásznak, ezért megint csak nem fejlesztettek éjszakai felhasználásra szánt távcsöveket.

Image title

Az utóbbi időben azonban megjelenteka Leupold és Nightforce cég kínálatában is a kifejezetten az európai piacra gyártott céltávcsövek, ezek már teljesen elfogadható éjszakai teljesítményt nyújtanak, viszont a nagyítási értékeik nem elég jók hogy versenyezni is lehessen velük.

Image title

- Az optikák gyenge fényviszonyok mellett nyújtott teljesítményét a lencséken alkalmazott speciális bevonatok határozzák meg, erről későbbi cikkekben részletesen is beszélünk.

Image title

A klasszikus európai gyártók, Zeiss,Swarowski, Schmidt Bender viszont kezdik felfedezni és kiszolgálnia messzire lőni akaró vadászok egyre növekvő táborát, és vadászatra, illetve sport célra is alkalmas távcsöveket kínálnak a termékpalettájukon. Az egyik nehéz kérdés, hogy milyen szálkeresztet válasszunk, hiszen bármilyen jó a távcsövünk szürkületi teljesítménye – és most nem a számított érték,hanem a ténylegesen látott képről beszélek - a jellemzően taktikai szálkeresztek teljesen meg vannak világítva így a megjelenő vad konturja nehezen kivehető.

A klasszikus világító pont sokkaljobb megoldás,tehát inkább ilyen távcsövet válasszunk.


A közeljövőben lesz szerencsém tesztelni a Zeiss cég 2,8-20x56 Victory V8 típusát, ami első hallásra rendelkezik minden olyan jó tulajdonsággal amire nekünk szükségünk van, kíváncsian várom, hogy mennyire lesz meggyőző.

Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny