Facebook

Cikkek

Nagyon vártam, hogy kipróbálhassam a Zeiss zászlóshajóját,az új Victory V8 céltávcsövet,hiszen az alapján, amit olvasni lehetett róla, pontosan a nagy távolságra lövő vadászok kívánságlistája alapján készült.

Tesztpéldányként egy belső sínes változat érkezett, egy.308 Win kaliberű, Mauser M03 Extrem puskára szerelve. A fegyverről is hamarosan be fogok számolni. A dobozból kivéve feltűnik robosztussága, ez nálam sokat jelent, a 36 mm tubusátmérő és a korábbi Hensoldt távcsövekre emlékeztető design-al rögtön megkedveltette magát. A tubus alsó részén végigfutó belső sín még jobban erősíti ezt az érzést.


Image title

A nem megszokott arányok, az 56 mm objektív és az okulár 40 mm átmérője nagyon kompakt érzést nyújt, pedig nem kis darab ez a távcső. A fegyver súlypontját viszont nagyon jól középre hozza, így nagyban segíti a gyors célra tartást,a szabad kézből történő lövésnél nem növeli a fegyver előre billenését.

Image title
Image title

A dioptria kompenzáció -3,5 és +2dioptria között gyorsan és precízenállítható.

Szemüvegesként tökéletesen a szememhez tudtam állítani az optikát, nem volt dupla irányzójel,elmosódott világítópont stb. A bal oldalon lévő, jól megfogható méretű parallaxis állítótornyot pont a kellő erővel lehet a megfelelő pozícióba tekerni: 50 m től állítható a végtelenig, 100 m-nél egy jól érezhető, de nem zavaró kattanás érezhető:gyenge látási viszonyok közt hasznunkra szolgálhat. Nagyítás állító gyűrűje gumírozot tkivitelű, állítás közben nehezen csúszik meg a kéz. A 60-as típusúirányzójel ideális vadászati célra: a középen világítópont teljesen halványra állítva nem zavarja a szemet sötétben.Nappal, teljesen feltekert nagyításnál is keveset takar ki acélból, szépen tudjuk helyezni az irányzójelet a kívánt területre. Ez a megvilágított irányzójel koncepció megér egy pár szót. Az okulár ésa nagyítás állítógyűrű között fölül található egy nagyméretű – de tényleg nagyméretű – tekerőgomb, ami tjobbra – balra forgathatunk.


Image title

A tetején található a ki-be kapcsológomb, szabványos jelöléssel. Pofonegyszerű működtetés –egyszer rányomsz a bekapcsolóra és világít a pont - ahogy utoljára hagytad – az óramutató járásával megegyező irányba tekerve erősödik a fény egy adott értékig, aztán hiába tekered tovább, nincs benne határoló: a gyűrű forog de a fény nem erősödik. Visszafele tekerve halványul, amíg teljesen el nem tűnik; itt sincs határoló.Kicsit hosszabban megnyomva a tetejét – kb 3 másodpercig– kikapcsol.

Mindezt megfejelték egy intelligens,mozgás-érzékelő szenzorokkal működtetett automatikával, mely automatikusan be-, illetve kikapcsolja a megvilágított irányzójelet, ha a céltávcső a függőlegeshez képest 70° szög alá vagy fölékerül. Természetesen a negatív szögtartományokban ugyanígy viselkedik.

Zseniálisan egyszerű, hangtalan,"bolondbiztos”

Magasság,- illetve oldalkompenzáció:

Kezdjük az egyszerűbbel: az oldalállító torony egy jó masszív, vastag falú védőkupak alatt található. 1 kattintás a felirat szerint 1/3 MOA, azaz 1 cm 100 m-en, az állító tárcsát az óramutató járásával megegyező irányba forgatva ( R - Jobb) jobbra mozdítja az irányzó jelet, ez pont fordítva van, mint az eddig használt távcsöveimen.

Image title
Image title

A nullázási lehetőség nagyonegyszerű, az állító torony enyhe felhúzásával a nulla állásbatekerjük, visszaengedve egy rugó rögzíti a beállítottpozícióban. Feláras opcióként kérhető hozzá OLDALÁLLÍTÓ ASV LongRange torony,szerintem mindenképp megéri hisz így tudjuk kihasználni az optikánkban rejlő tudást anélkül hogy a védőkupakkal bajlódnánk oldalállítás közben.Mindennek komoly jelentősége csakakkor van, ha 300 m feletti lövéseket is bevállalunk.


Magasságállítás, hivatalosmegnevezéssel : lövedék-röppálya kompenzáció ASVLong Range


A tesztbenszereplő 2,8-20 x56 V8 távcsőnél ez a rendszer alaptartozék, a kisebb testvéreknél rendelhető oppció.

Na itt kitett magáért a gyártó,csupa ínyencséget vonultat fel, szerettem ezt a kezelőszerve thasználni. Kezdjük ott, hogy 1 klikk = 1 cm / 100 m, a torony 1fordulata alatt 100 kattintást számolhatunk!!!. Ez a tartomány elég, hogy a legtöbb, hosszútávlövésre alkalmas kaliberrel 1000m-ig el tudjunk lőni.A véletlen elállítódás ellen biztosítva van, fel kell húzni a tornyot, és akkor lehet állítani, amikor végeztünk az állítással. Utána ismét vissza kelltolni alaphelyzetbe és itt rögzül.

Image title


Zero-stop rendszer, ha nem tudjuk,hogy éppen hol vagyunk balról jobbra – az óramutató járásával ellentétes irányba koppanásig tekerve érkezünk a nulla állásba– A Zeiss ASV Long Range rendszere úgy van kitalálva, hogy 100 méterre vagy a Zeiss ballisztikai program által előírt magaslövésre állítjuk a nullát és innen kezdhetjük beállítani az aktuális távolságra adott ballisztikát. Jó látási viszonyok mellett jól használhatóak a mellékel tballisztikai gyűrűk, ezeken a leggyakrabban használt lőszerek lövedékesési kompenzációi vannak feltüntetve, este viszont nem láthatóak a jelölések. Itt jegyezném meg, hogy az amerikai gyártók itt is ellentétes irányba állítanak, tehát jobbról balra lefele, balról jobbra felfele-pont ellenkezőleg, mint a jelen tesztalany.

Ahhoz, hogy tudjuk melyik gyűrűtkell használnunk a lőszerünkhöz, nem kellmást tennünk, mint a Zeiss weboldalára látogatni, ahol megtaláljuk az ASV LongRange ballisztikai korrekciós programot.Néhány kattintással kiválasztjuk a saját céltávcsövünket, a használt kalibert és lövedéket, és már meg is van, hogy a 9 db gyári acélgyűrű közül melyik lesz a legmegfelelőbb számunkra.Ezt a táblázatot kinyomtatva, mint egy profi lövő indulhatunk a lőtérre belőni fegyverünket. Elsőnek az index nélküli gyűrűvel lőjjünk, majd beállítjuk a nullát és a program által megadot tgyűrűt feltéve kontrolt lövünk. A ballisztikai program nagyon profi, lehetőség van gyári lőszerek kiválasztására, illetve töltött lőszer esetén a lővedék kiválasztásával és az alapadatok megadásával máris jelzi hogy milyen belövéssel,melyik gyűrű lesz számunkra a legmegfelelőbb.


Ahhoz, hogy a zero-stop állítást elvégezzük, illetve cseréljük a ballisztikát gyűrűt, le kell szerelnünk a magasság állító tornyot.Ez egyszerű feladat: a tetején található csavar kilazításáva llejön, de nagyon vigyázzunk, mert a benne lévő rugó rakétakéntlövi ki az alkatrészeket, ha nem vagyunk résen, füves területen sanszos, hogy megtaláljuk-e az elrepült darabokat.


Image titleA torony működése nagyon meggyőző:jól érezhetőek a kattintások, mindent tud amit elvárhatunk, akár verseny körülmények között is, mely ismét jó pont a gyártónak. Kipróbáltam a mechanika pontosságá tis: a klasszikus módszer szerinti belövés 100 m-en nullára,kattintás felfelé 30 klikk lövés, aztán jobbra 30 klikk lövés,majd lefelé 30 klikk lövés, és balra 30 klikk lövés és az első lövés körül lesz a becsapódás.


Image title


A céltávcsövünk legfontosabb minőségi paramétere, hogy mit látunk benne, mely a lencsék minőségén illetve a használt bevonatokon múlik. Ebben a Zeiss mindig is élen járt, és ez a hagyomány ennél az optikánál is megmaradt: színhű, élénk színek, kontrasztos éles kép. A fényáteresztő képesség gyáriadat szerint 92 %, ami egy 8 x zoom átfogású optikánál kiváló,a felhasznált FL illetve SCHOTT HTl encséknek köszönhetően!


Image title
Image title


Este is kivittem a vadászterületre,hiszen a katalógus adatoknál sokkal fontosabb, hogy valójában mi tlátunk a területen, a teszt idején teljes telihold volt, ezért nem igazán volt alkalmam durva sötétben próbálni.Erős szürkületben, illetve mikor a nap már lement, a hold pedig nem volt még túl fényes nagyon szépen láttam vele, fel tudtam tekerni a nagyítást 15- ig is,de a legjobb képet 6-8x nagyításon adta, ami egy éjszakai vadászatnál tökéletes. A felhasználhatóságát tovább növeli, hogy 2,8x nagyításon egy hajtó, illetve terelővadászaton sem kell másik optikát a fegyverünkre szerelni: a széles látómező biztosítja, hogy futóvadat is tudjunk vele vadászni.Image titleÖsszefoglalva a tapasztalatokat: egynagytávolságú vadászoptika, kompromisszumok nélkül - de ehhez kell az oldalállító ASV LongRangetorony – ami alkalmas minden vadászati szituációban, de még versenyzésre is. Ha az importőr segít ebben, egy versenyt ezzel a távcsővel fogok végiglőni és megosztom a tapasztalatokat.


A Victory V8 2,8 -20 x 56 céltávcsövével a Zeiss magasra tette a mércét a konkurenciának.


Tógyer ImreKeresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny