Facebook

Cikkek

Sajnos ebben az évben a hagyományosan Nagytétényben megrendezett hazai precíziós, minősítő és vadász versenyek adminisztrációs gondok miatt teljesen elmaradtak, de szerencsére külföldi versenyek azért voltak, az alábbiakban ezekről tudok beszámolni.

Elsőnek az április végi nagy lengyel verseny, a Longshot került megrendezésre..

A kiemelkedően sok résztvevő – kb 450 lövész – miatt, illetve a viszonylag hoszzú távok – 300, 600, 800 m, külön versenyszámként 1105 m - nagy ennek a versenynek a presztizse. Itthonról is több mint 15 versenyző töltött el 4 napott és utazott több mint 2000 km oda vissza, hogy részt tudjon venni a megmérettetésen.

A tavalyi versenyen elért kiemelkedő teljesítmény alapján nagy várakozással indultunk neki az utazásnak, reálisnak tűnt az elmúlt évi jó szereplés lehetősége.

Image titleKép forrása: Facebook

Már az időjárás előrejelzések alapján sejteni lehetett hogy nem lesznek ideálisak a körülmények, változóan felhős, szeles időt ígértek, erős széllel, záporokkal. Persze most be e is jött amit előrejeleztek az időjósok, a lőállások fölé kifeszített sátrak közzül párat szó szerint elsodort a szél, lövészet közben berepültek a versenyzők feje fölül a pályára. Le is szerelték a ponyvákat mindegyikről, így sikerült pár alkalommal bőrig áznunk néhányszor a csak néhány percig tartó, de nagyon intenzív csapadék miatt.


A szervezés az elmúlt években mintaszerű volt, idén azonban valami hiba került az eddig olajozott gépezetbe, és a nagy létszámú bíró, kisegítő, technikai felszerelés ellenére semmi sem működött kielégítően. Új lőtéren lőttünk, dombokat kellett kialakítania a szervezőknek hogy látszódjanak a távolabbi célok, de sajnos még így is több lőállásból is takarva voltak félig vagy egészben. Komoly gondot okoztak ezzel a versenyzőknek, hiszen 2 perc állt rendelkezésre a befekvéstől a lövészet megkezdéséig, és ez idő alatt kellett a kijelölt lővonaltól oldalra megfelelő helyet találni.

A kommunikáció katasztrófális volt, szinte csak lengyelül beszélt mindenki, szervezők, bírók, stb, a hangosbemondó, ahol az aktuális információkat közölték, szintén csak lengyelül volt hallható. A verseny napján valami oknál fogva csúszott a napi program, emiatt a csapat nagy része a 800 m távot csak másnap reggel lőhette meg, és ezért az 1100 m verseny is csúszott.


Ebben az évben Open kategóriában indultam, 7/270 WSM kaliberű fegyveremmel. Csapattársam Mechler Zoli 300 Norma Magnum kaliberű fegyverrel indult, és furcsa módon a két különböző kaliber ballisztikája szinte teljesen azonos volt. A 180 gr Lapua Scenar, és a 230 gr Berger a Strelok program számításai alapján hasonló röppályát írt le, ami a valóságban is bebizonyosodott.A verseny napján a 300 m távon nem igazán lőttem jót, Zolinak jobban ment, de itt még semmi nem dőlt el. Aztán a 600 m en sajnos elszálltak az esélyeim, nem láttam a lövéseket és nem tudtam korrigálni, 3 óránál kilőttem oldalra egy szép szórásképet, de kevés pontszámot. Nehéz volt a folyamatosan változó intenzitású és irányú széllel számolni.

Zolinak sikerült észrevennie az első lövését ami szintén jobbos lett, és tudott korrigálni, ezzel egy szép eredményt lőtt ezen a távon is. A 800 m már nem láttuk a lövéseket, de jónak bizonyult a beállításom és lőttem 90 pontot, a legjobb eredményt a mezőnyből. Ezzel sikerült kicsit feljebb hoznom magam, de elégedetlen voltam az első két távon nyújtott teljesítményemmel.

Image titlekép forrása: Facebook

A következő 1100 m távon sajnos én is olyan lőállásba kerültem ahonnann egy bokor kitakarta a cél felét, kifeküdtem oldalra de ott meg egy beton oszloptól még kevesebbet láttam a célból, de már nem tudtam pozíciót változtatni, nem lett volna rá idő. Mint később kiderült még ez sem lett volna baj, de szerencsétlen módon az első két lövés után kisütött a nap és előtűnt a jobb oldalról erőssen balra mozgó mirázs, ami automatikus reakcióként arra késztetett hogy a lövéseket a lőlap jobb oldalára korrigáljam. Na pont ezt nem kellett volna, hiszen a szél hatása már bele volt tekerve az oldalállító toronyal. Sajnos ismét bebizonyosodott hogy az a rutin amivel automatikusan korrigáljuk a lövéseket a látható változásokra nem mindig célravezető, végig kell gondolni, hiszen a korrekció már el volt végezve a tornyokon. Amikor behozták a lőlapokat, kiderült hogy az első két lövés jó magasságban és jó helyen volt a többi a korrigálás után kint a lap szélén jobbra, és lapon kívü.

Image titleKép forrás: facebook

A magyar résztvevők közzül Mechler Zoli szerepelt a legeredményesebben, egyéniben egy 2 és egy 5 helyet szerezve, csapatban pedig együtt megnyertük az Open kategóriát. Az egyéni és csapat versenyekben is jól szerepelt a magyar csapat, szinte mindenki a mezőny első harmadában végzett, tehát elmondható hogy ismét egy jó versenyen vagyunk túl, és a jövő évben megpróbálunk még jobb eredményeket elérni.

Tógyer Imre.
www.proshooting.hu

Részletes eredménylista az alábbi linken :

http://www.longshot.pl/1en/score.html



Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny