Facebook

Cikkek
2016 01 29 én szerveztek egy versenyt a lengyel hosszútávlövők, Krakkótól 180 km re északra Majków település közelében. A korai időpont magában hordozta a mostoha időjárási körülmények lehetőségét, de szerencsére szép kora tavaszi idő volt végig, 4 - 8 C hőmérséklettel.


Három versenyszámot hirdettek meg, két kategóriában

Taktikai : 223,.308 win, 7,62x54R, 300 win mag, 338 Lapua mag

Sport : az összes többi

1 verseny : távok 300, 600, 800 m, körkörös lőlapok, sport értékelés, 8-8 lövés minden távra és ebből az 5 legjpobb került értékelésre. Egy befekvésből kelett meglőni minden távot, végrehajtási idő 20 perc.

2 verseny : ki tud több találatot elérni egy 600 m re kitett lőlapra, táras és félautomata 1 perc lőidő, egyenként töltögető 2 perc. Ezt a versenyszámot többen is kihagytuk, nem igazán éreztem a tétjét hiszen félautomata fegyverekből 30-40 lövést kilőttek egyesek 1 perc alatt, a forgó – toló záras fegyverekből amiket vittünk 5 ös tárakkal, max 10 – 12 lövést.

3 versenyszám : Fém párbaj, 916 méterre kitett 3 – 3 db fém bukócél 40 x 60 cm, két lövész lő egyszerre, mindenkinél 5 lőszer, és aki hamarabb lövi le a saját 3 célját, vagy több célt az megy tovább. Ha nincs találat senkinél, mindkettő kiesik. Személy szerint nekem ez tetszett legjobban, és a lövészet során is ez feküdt igazán jól. 338 Lapua Magnum kaliberű fegyvert vittem, eddig összesen 100 db lövéssel, tehát még szokjuk egymást.

Megérkeztünk csütörtök este a szállodába, a szlovák lövészekkel mentünk együtt, 2 autóval. A koordináló szlovák barátunk szerint délután 2 kor már csak 1 óra és ott vagyunk, ehez képest este 7 re érkeztünk meg és + 350 km mentünk a tervezetthez képest. Másnap reggel belövés, 300, 600, 800 m re, délután ismerkedés a helyi folklórral – lengyel magyar szlovák barátok, a fordítást megoldotta a vodka - jól esett a pihenés este.

Image title


A verseny napján az időjárás hasonló volt az előző naphoz, de valahogy mégsem igazán találtam a megfelelő beállításokat, 300 m sem lőttem jó szórást, a 600, 800 m pedig végig jobbos és magas lövéseket hozott. A másik magyar versenyző Gál Tamás barátom és klubtársam a.308 win kaliberrel nagyon jól lőtt, eltalálta a beállításokat, úgy éreztem hogy jó helyezésre számíthat. Sajnos a helyi erők nagyon jól be voltak lőve erre a lőtérre, Tomi így a 9 helyen végzett ami így is kiváló eredmény hiszen pontszámban mindössze 9 ponttal mardt el az első helyzettől!!

A szlovák lövészek sport kategóriában indultak, 6,5 x 47 Lapua kaliberben, jó eredményeket lőttek, de 1-2 klikk hiányzott az első helyekért. Máté István az 5, Vaclavik Vili a 7 helyen végzett, míg Ivo Zimani a 3 lett az 1 perc sok lövés versenyszámban a vendéglátónk félautomata fegyverével.

Image title

Kissé lógó orral ebédeltem, nem nagyon voltam kibékülve az eredménnyel, délután következett a fémpárbaj. A résztvevők – kb 60 fő – mind húztunk egy számot egy kalapból, 1-től 60 ig, és elkezdődött a verseny, az első pár az 1 és 2 szám, a második a 3 és 4 és így tovább. Az első körben egy lengyel versenyzővel kerültem párba és kicsit túlpörögtem a dolgot, kb 1 m el fölfele és 70 cm jobbra ment az első lövésem. - Előző nap erre a távra nem volt kitéve cél, csak a ballisztikai programokra tudtunk hagyatkozni.

Mivel mellettem lőtt az ellenfél gyorsan kelett cselekednem, nem tekergettem a távcsövön hanem próbáltam célpont elhelyezéssel korrigálni és így lőni. A második lövés már közvetlenül a tábla mellett és még mindig kicsit magasan csapódott be, a harmadik alacsony volt, a negyedikkel eltaláltam a célt az ötödik megint hiba. Mivel nagyon el kellett húzni a célról a szálkeresztet nehéz volt pontosan érezni hogy a magasság és az oldal is jó legyen, csak az emlékedből dolgozol hogy hova is ment az első lövés és mennyit kell korrigálnod. A kapkodásom miatt nem figyeltem hogy melettem a lövész nagyon lassan lő, mire ellőttem mind az öt lövésem, neki még volt három!!. Időm rengeteg lett volna rendesen betekerni a távcsövet. Már fel is álltam hogy kész, kiestem aztán szóltak hogy mégis én jutottam tovább mert a kolléga is csak egy célt talált el, de én voltam a gyorsabb,hatalmas mákom volt!!.

Image title



A második körben már csak 30 voltunk, és mindenki tudta hogy kb hol vannak a lövései az előző körből.Itt bántam igazán hogy nem szántam időt a távcső beállítására, emlékezetből állítottam, és még mindig magas és jobbos voltam de már közelebb a célhoz. Az első lövésem hiba a második talált, a harmadik hiba, a negyedik talált, az ötödik hiba. Az ellenfelem is 2 célt lőtt le, de én voltam a gyorsabb, ismét tovább jutottam. Éreztem hogy jó a temoóm, gyors vagyok de még mindig kinlódtam, ki kelett céloznom a meglehetősen kicsi célfelületből és ez hibázásokat eredményezett. Nagyon bosszantó látni a becsapódást 4-5 cm a cél mellett!!

A harmadik körben ismét tekertem, persze most meg sok lett, kiment balra az első lövés, a következő kettő talált, a negyedik hiba, és az ellenfelemnek is 1 célja állt már csak, az ötödik lövést leadtam kb 1 másdpercel hamarabb és találtam, ő is talált, de mivel az enyim dőlt el hamarabb én mentem tovább. Már csak négyen maradtunk.

Jött az elődöntő, láttam hogy pontos és elég gyors az ellenfél, ezért elkapkodtam az első lövést, a másodi talált, a harmadik hiba, a negyedik talált, ránéztem az ő céljaira, neki is 2 célja feküdt és gyorsan ellőttem az utolsó lövésem. Telibe találtam az alsó kereszttartót a célon, eltolta vagy 1 métert hátra de a cél nem dőlt el, az ellenfelem talált, ő került a döntőbe és aztán nyerte meg a versenyt. A harmadik negyedik helyért egy lengyel lövésszel, épp a meghívónkkal lőttem, nagyon jól ment, mindhárom lövésem talált és olyan gyorsan lőttem hogy ő még a másodikat célozta mikor nekem ledőlt a harmadik célom. Meglett a harmadik hely, örültem hogy jó a fegyver, már csak nekem kell összekapnom magam, a szlovál Long Range versenyeken ahol szintén fém célokat lövünk még jöhetnek jó eredmények.

Image title

Összességében mindenki jól lőtt a csapatból, kevés hiányzott az igazán jó eredményhez, majd a következő versenyeken talán sikerül a dobogó legfelsőbb foka is.

Tógyer Imre



Keresés folyamatban...
Rendezvények
Minősítő verseny, Vadászverseny2015-03-25 19:44:14  Május 16. 09.00.-tólMinősítő verseny,100m., + Precíziós verseny
  Május 17. 09.00-tólVadászverseny I.forduló
BRSE Precíziós verseny2015-03-25 19:43:09Április 11. 09.00.-tólMinősítő verseny, 100m., +Precíziós verseny